‘Samen continuïteit bieden’

kwekersvereniging Spring Colours

Publicatie uit Marktvisie

Samen bereik je meer dan alleen. Alle clichés zijn waar, dat blijkt opnieuw uit het verhaal van kwekersvereniging Spring Colours die onlangs werd opgericht. Achter deze vereniging staan zes jonge kwekers uit de kop van Noord- Holland die veel vertrouwen hebben in een nieuwe serie Van Eijk-mutanten. ‘We kunnen elkaar aanvullen en versterken.’ 

Het valt niet mee om als individuele kweker nieuwe tulpensoorten in de markt te zetten”, vertellen de samenwerkingspartners. “Je hebt een groot areaal nodig om continuïteit te kunnen bieden en als groep slaag je daar beter in”, zo verklaren zij de aanleiding voor de samenwerking in kwekersvereniging Spring Colours die op 20 april 2012 officieel werd opgericht. Deelnemers in de vereniging zijn fa. Th.J. Rutgrink & Zn, Blokker Bloembollen, V.O.F. Bijvoet, J. Dignum en Zn, A.A. Duineveld & Zn en V.O.F. A. & L.W. Bulk. Allemaal gevestigd in het Noordelijk Zandgebied. 

KLEURCOMBINATIES 
Het begon allemaal al zo’n zes jaar geleden, met de belangstelling van een paar kwekers uit deze groep voor een nieuwe serie Van Eijk mutanten, opgepikt in het testcentrum van Hobaho. “De gewone Van Eijk-tulp is ten onder gegaan aan zijn eigen succes, maar in de nieuwe mutanten hebben we veel vertrouwen. Het zijn probleemloze soorten, je kunt er mooie kleurcombinaties mee maken en ze zijn vroeg leverbaar. We hebben destijds samen een soort gekocht – Mystic Van Eijk – en onderling contact gehouden. Je moet met je aanbod immers aansluiting vinden bij de markt.” Twee jaar later breidde de kraam zich uit met Salmon Van Eijk en Orange Van Eijk. Wouter Bulk bleek al de Lady Van Eijk te telen. “We zijn op zijn land gaan kijken in de bloeitijd en waren direct enthousiast. Zo zijn Wouter en Lady ook bij de club gekomen.” Afgelopen april vonden de kwekers het tijd geworden om hun samenwerking een officieel karakter te geven; zo kwam kwekersvereniging Spring Colours tot stand. 

Door de lange aanloopperiode heeft de vereniging al een flink areaal kunnen opbouwen van de verschillende soorten. “Volgend jaar starten we met de verkoop van Lady. Ondertussen staan we open voor nieuwe soorten, daarbij zitten we niet vast aan de Van Eijk-mutanten. We staan overal voor open, zo lang er een markt voor is. Het product moet goed telen op zandgrond en betrouwbaar zijn voor de kwekerij en de droogverkoop.” De soorten die Spring Colours op de markt brengt, zijn voor iedereen te koop. “Exclusiviteit kan weerstand oproepen. Iedereen moet met onze bollen kunnen werken.” Inmiddels werken de kwekers alweer enige tijd samen en het lukt hen goed om de spreekwoordelijke neuzen dezelfde kant op gericht te houden. “We zijn met een relatief kleine groep en kenden elkaar al redelijk goed. Bovendien kunnen we allemaal van deze samenwerking profiteren omdat we elkaar aanvullen en versterken. De een is goed in het organiseren van de verkoop, de ander heeft weer afzet in Japan; we liften met elkaar mee.”

 

Tekst: Monique Ooms 

Foto‘s: René Faas, Eric Breed Tulip Pictures 

Spring-Colours-kwekers Spring-Colours-kwekers